Leds4economy

сряда, 24 май 2017 г.

Как да избера подходящото захранване за LED лентата, която имам?


С днешната публикация искам да Ви запозная (за тези, които не знаят все още) с LED лентите, техните приложения, както и как да изберем подходящото за тях захранване



Една светодиодна LED лента се състои от метална лента с писти и самозалепваща се повърхност , върху нея са поставени светодиоди на равни интервали. След като лентата се инсталира и се включи към захранването тя светва по цялата си дължина. LED ленти правят чудесно допълнение към всяка домашна или търговска среда. Те са евтини и лесни за инсталиране и с меката си светлина създават приятно настроение.

Възможностите за използване ма светодиодни ленти са безкрайни. Подходяща LED лента може да бъде инсталирана на закрито или навън, може да се използва като цветна или обикновена лампа в почти всяка област. Различните нива на яркост и цвят правят LED лентите предпочитан и източник на светлина в много нестандартни проекти. Типичните приложения включват:

  • Над- и под- кухненски шкафове и шкафове за баня;
  • В панели и первази;
  • В окачени тавани, фасадно осветление и около бар;
  • В шкафове и витрини;
  • Около входове, прозорци, стълби и подове;
  • В градини, пътеки, алеи и табели;
  • Осветление за Коледа или други празнични поводи;
  • На гърба на телевизори и озвучителни системи;




















Много е важно при закупуването им да разберем напрежението (Volt), на което работят led лентите. В практиката най-често срещаните такива са на 12VDC, 24VDC и по-рядко на 220VAC. Поради тази причина е необходимо да закупим захранване за тях, а не да бързаме да ги връзваме директно на 220V ! Друга важна подробност, която трябва да знаем е колко метра  е трасето за лента, която трябва да монтираме, както и консумацията или мощността (Watt) на мт на led лентата, която закупуваме.
Примерно имаме кухненски шкаф с дължина 5мт. Искаме да монтираме лед лента с мошност от около 11W/mt. За да установим общата мощност консумация умножаваме дължината на лентата по нейната мощност за линеен метър. В случая получаваме 5 х 11 = 55W.  Получаваме обща консумирана мощност от 55W. В практиката и теорията, подходящото захранване трябва да бъде равно на 10-20% горница запас върху консумираната мощност или минимум 60W захранване в случая или оптимално 75W-80W. 

За консултация относно предстоящ ремонт и монтаж на LED ленти и захранвания, както най-добра оферта за доставка и монтаж, моля позвънете на 0899168570 или пишете на ang_el@abv.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар